Spring til hovedindhold

Vorestilgang

Vores vision

Byggebranchen står over for væsentlige udfordringer inden for ressourceforbrug og miljøpåvirkning. Den har en stor påvirkning på miljøet både under byggefasen og i bygningens livscyklus. Men vi mener, at byggebranchen har potentialet til at blive meget mere ansvarlig. Det har vi et ansvar for at bidrage til. Det kræver transformation.

Vores vision er at blive den mest ansvarlige og miljøvenlige producent af byggematerialer i tegl. En ambition der driver vores daglige arbejde hen mod en mere effektiv og cirkulær måde at producere vores produkter på. Og så ønsker vi at implementere FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling i vores byggeprojekter. Det er en langvarig proces, som vi er fast besluttet på hele tiden at forbedre og forfine.

Vores initiativer

Ansvarlighed handler ikke kun om visioner, men også om handlinger, der kan måles og dokumenteres med fuld transparens. Vi har taget konkrete skridt for at reducere vores klimaaftryk og sikre en ansvarlig produktion og udvikling af vores mursten.

 

ENERGIMÅL OG POLITISKE AFTALER

  • Vi bakker op om den danske regerings mål om 70 % reduktion i 2030 i forhold til 1990.
  • Vi lever op til regeringens krav til energioptimering for virksomheder.

PRODUCERET MED CO2-NEUTRALE RESSOURCER

  • Vi anvender udelukkende CO2-neutral el fra vindmøller.
  • Vi anvender udelukkende grøn, vedvarende energi fra danske vindmølleparker.
  • Vi anvender en kombination af natur- og biogas.
.

RESSOURCEOPTIMERING

  • Vi anvender overskudsvarme fra ovne i tørrekamre.
  • Vi genanvender alle former for spild i produktionen.
  • Vi laver mørtellommer i mursten for at nedbringe massen, der skal brændes – og hermed nedbringe CO2-aftryk per sten.

BELYSNING

  • Vi har erstattet alle lyskilder med LED-belysning og anvender dagsovenlys, hvor det er muligt.

AFFALDSSORTERING OG GENANVENDELSE

  • Vi arbejder målrettet med affaldssortering og sender materialer til genanvendelse.
  • Vi renser og genbruger vand i produktionen – og anvender overfladevand.
  • Vi anvender paller, som udelukkende fungerer som retursystem.

.

Lerets historie

Tegl har været en grundpille i byggeri gennem årtusinder. Som et naturligt materiale, der findes i jordens dybder, har det ikke kun været anvendt til bygninger, men også som en bærer af historie og kultur. Det er et materiale, der både ser tilbage på en lang tradition og samtidig kigger frem mod en miljøvenlig fremtid.

Tegl er et resultat af en tidløs proces, hvor ler, sand og varme går sammen i et fælles formål – at skabe holdbare, sunde og funktionelle bygninger. Det er svært at sætte en præcis dato på, hvor længe mursten holder, da nogle af de ældste bygninger, der er opført med tegl, stadig står den dag i dag. Den lange levetid er et vidnesbyrd om tegls evne til at modstå tidens tand og dens rolle i at skabe varige strukturer.

Proces med respekt for naturen

Hos Randers Tegl bestræber vi os på at sikre ler-ressourcer så tæt på vores værker som muligt. Leret er dannet gennem millioner af år og for Danmarks vedkommende aflejret af smeltevandet fra de norske og svenske fjelde under sidste istid. Leret er derfor en særlig ressource, som ikke genskabes når først den er fjernet. Netop derfor er det særdeles vigtigt at indvinde ler-ressourcen med tanke på, at den skal forslå til mange generationer frem.

Leret ligger typisk lige under muldlaget og har unikke egenskaber, der gør det ideelt til teglproduktion. Indvindingen sker med stor respekt for naturen og kun på beliggenheder, hvor indvindingen kan ske i samspil med øvrige hensyn til bl.a. landskab, miljø, dyreliv, grundvand og naboer. Ved indvindingen fjernes muldlaget forsigtigt, og leret transporteres til vores værker, hvor det forarbejdes.

Herefter retablerer vi enten tilbage til landbrugsdrift eller efterbehandler til naturformål. Denne praksis sikrer at hele processen foregår med størst mulig hensyntagen til det omkringliggende miljø og ofte bidrager til øget biodiversitet, nye levesteder for dyre- og planteliv samt med rekreative værdier. Det er vores måde at ”levere tilbage” til både lokalområdet og tænkt ind i det globale bæredygtige perspektiv.

.

Ressourcehåndtering

Vi ser på spildmateriale som en værdifuld ressource og arbejder målrettet på at genanvende alt vores eget producerede spild. Vores mål er at sikre, at op imod 90 % af vores spildmateriale går til genanvendelse inden 2030. Det eneste spild, der ikke genanvendes, er det, som vores samarbejdspartnere vurderer som uegnet til videre anvendelse, og som derfor går til forbrænding eller deponi.

I bund og grund tager vi ansvar for det spild, vi er med til at generere hos vores kunder. Så sikrer vi nemlig, at ressourcerne får de bedste forudsætninger for at få nyt liv. Ordningen er vores kunders garanti for, at de teglmaterialer, der måtte blive overskydende, bliver genanvendt så tæt på 100 % - og ordningen kalder vi for ReUse.

Hvorfor ReUse?

På byggepladsen modtages mange forskellige materialer, som skaber et væld af affaldsfraktioner. Det kan være en udfordring at sikre en optimal sortering, og i mange tilfælde sker sorteringen ikke så effektivt som ønsket. Vi vil gerne bidrage til at sikre, at det affald, vi selv er med til at skabe, får nyt liv og bliver genanvendt på bedst mulige måde.

I vores leverancer til kunderne indgår teglmaterialer, der kan genanvendes. Dette omfatter især kasserede mursten, som kan stamme fra skårne eller halverede sten og andre ubrugte materialer. De kasserede mursten kan direkte indgå i produktionen af nye mursten i vores egne værker.

Med ordningen holder vi styr på, hvor meget spild der går til genanvendelse, og som kunde får du en garanti for, at dit teglmateriale bliver genanvendt i samarbejde med nogle af de bedste i branchen. Derudover kan ordningen have ekstra fordele, for eksempel i forbindelse med bygningscertificeringer, hvor genanvendelse af materialer er et plus.

.

Hvordan fungerer ReUse?

Da ordningen stadig er under test, er vi ikke helt på plads med den endelige logistik og økonomi, men vi har allerede lagt grundstenen for en effektiv løsning. Ordningen bygger på, at vi stiller big bags til rådighed, som bruges til at indsamle det kasserede teglmateriale. Når ordningen er færdigudviklet, vil den blive evalueret og justeret for at sikre, at den fungerer optimalt, så så meget tegl som muligt får et nyt liv.

.

Som bruger af ordningen forpligter du dig til følgende

  • Hver big bag må kun indeholde én affaldsfraktion
  • Kun Randers Tegls affald må placeres i sækkene; vi kan desværre ikke tage ansvar for affald fra andre producenter
  • Big baggen skal kunne lukkes og være stærk nok til at blive fyldt
  • Big baggen skal leveres til Randers Tegl uden skader, så vi undgår at tabe affald under transporten

Low GWPBricks

Less is more er en velkendt talemåde. Men vi tror på, at mere kan være endnu bedre; more is more. Vores Low GWP Bricks er skabt til at reducere byggeriets GWP uden at gå på kompromis med kvalitet eller æstetik.

Læs mere
.

DGNB &certificeringer

DGNB er blevet et vigtigt og helhedsorienteret pejlemærke for ansvarligt byggeri – og her spiller vores teglprodukter ofte en stor og vigtig rolle.

Læs mere
.

Certificeredeprojekter

Vi er stolte af alle vores projekter. Men der er særligt nogle, som vi er ekstra stolte af. Se og læs mere om vores certificerede og miljøansvarlige projekter.

Læs mere
.

Build forgenerations

Vores vision rækker længere end politiske aftaler og energimål. Vi vil skabe verdens mest ansvarlige produkter til det bæredygtige byggeri – murstensprodukter, der skaber værdi for både nutidens og fremtidens generationer.

Læs mere
.