EN FLOT HAVEGANG FORNYER HAVEN


EN SMUK SNOET STI IND I DIN HAVE ER NEM AT LAVE. FAKTISK KAN FORLØBET AF EN HAVEGANG TIT VÆRE MED TIL AT GIVE HAVEN KARAKTER. DE SMÅ STISYSTEMER GØR HAVEN HYGGELIG OG SPÆNDENDE AT UDFORSKE. EN HAVEGANG SKAL BÅDE SE GODT UD OG VÆRE FUNKTIONEL. DEN KAN OGSÅ VÆRE ET MARKANT OG PROFESSIONELT UDTRYK TIL AT AFGRÆNSE BEDENE I DIN HAVE. ALT EFTER DIT BEHOV, SÅ KAN HAVEGANGEN GIVET HAVEN NYT LIV.

 

GIV HAVEN PERSONLIGHED

I flotte prisvindende haver fortæller havegangens forløb og sving ofte en historie. En havegang bliver for alvor interessant, når den ikke bare leder fra A til B (som fra fortov til fordør), men inviterer til opleve haven ad alternative ruter. Lidt som en safaritur hvor man kan ende i blindgyder, hyggekroge eller bare gå i cirkler på opdagelse. Når haver fortæller os små historier bliver de personlige og oaser, som gæsten og den glade haveejer ynder at spadsere rundt i.

Hvis du selv har planer om at anlægge din egen havegang, så er en god begyndelse at blive inspireret. Skal den være snoet, zigzagget eller lige? Hvilket mønster skal havebelægningen have? Skal der anlægges et nyt bed eller en bæk? Et spændende sted at starte er den sociale billedtjeneste Pinterest. Søg på ’garden path’ eller ’garden walkways’, og få masser af kreative inputs til din personlige havegang. En havegang er ikke svær at anlægge, og kan fx udføres i takt med anlægningen af ny bede eller andet. Husk at havegange kan udføres i mindre etaper, så projektet bliver mere overskueligt.

 

ANLÆG DIN EGEN HAVEGANG

Faktisk er det ret let at anlægge havegangen. Tegn en plan for at få overblik over havegangens forløb – sæt evt. markeringspæle op, så du kan se forløbet for dig. En havegang fungerer bedst, når den ser ud som om at den altid har været. Derfor skal du helst grave græskanterne ud, så stabilgruset passer ned i din udgravning og græstørvene kan genplaceres op til havegangens kant. Det giver et flot finish – ellers kan jordområderne eftersås med græsfrø.

Alt efter nedbørsmængderne i dit område, så kan 10 cm stabilgrus være en god idé til dræn. Husk altid at vibrere med et fald fra midten ud mod kanten.

Læs mere om hvordan du sikrer underlaget til havegangen her

 

VÆLG DEN RIGTIGE HAVEBELÆGNING

Den rigtig udendørs belægning kan være svær at finde, fordi hvordan vil den egentlig tage sig ud i haven? Nogen kan lide et mix af belægninger til stier i haven, mens andre bedre kan lide det fuldendte udtryk med én gennemgående type udendørs belægning. Skal det være ensartet beton eller et flot mønster i tegl? Det er en smagssag.

Husk som tommelfingerregel at vælge et frostsikkert materiale som fx havetegl, der ikke bliver glat i regnvejr. Som tilføjelse kan grus eller sten forløb langs havegang give en flot overgang, som giver udtrykket et løft. Et forløb af grus langs din havegang kan give haven en ekstra naturlig dimension og samtidigt fungere som nyttigt dræn.

Lægningsmønstret i udendørs belægning har væsentlig betydning for variationen og havebelægningens samlede udtryk i haven. Det anbefales at holde det samme mønster i din havegang. Farvevariation er en mulighed eller tilføjelse af naturgrus eller -sten kan give et spil i belægningen.

Læs mere om lægningsmønstre her