UDLEV DRØMMEN OM EN NY TERRASSE
ER DU OGSÅ EN AF DEM, DER I DE KOLDE VINTERMÅNEDER DRØMTE SIG TILBAGE TIL SOLNEDGANGE OG EN FORFRISKNING PÅ HOTELTERRASSEN? DEN GODE NYHED ER, AT DU MED LIDT GOD PLANLÆGNING KAN LÆGGE DIN EGEN TERRASSE PÅ EN WEEKEND. FAKTISK KAN DU SPARE TUSINDVIS AF KRONER PÅ TERRASSEBELÆGNING, HVIS DU BARE HAR GÅPÅMODET OG DEN RIGTIGE FREMGANGSMÅDE. OPSKRIFTEN TIL DIN GØR-DET-SELV TERRASSE FINDER DU HER - ELLER DU KAN GÅ DIREKTE TIL BELÆGNING >>
FIND INSPIRATION
Først skal du finde de rigtige belægningssten, som passer til hus, have og hustruens feng shui. Nettet bugner i dag med steder, hvor man kan finde terrasse inspiration til både hyggeprojektet i kolonihaven eller den seriøse havearkitekt. Der er flere gode steder at starte, men fx den sociale billedtjeneste Pinterest har inspirationsbilleder med stort set alle belægningssten. Start med søgninger som stone patio, -terrace eller –paving. Der findes også visuelle værktøj online som murogtag.dk, hvor man kan kombinere facadesten og belægning i et væld af muligheder. Du kan også besøge dit lokale byggecenter for et mere virkeligt indtryk af, hvordan materialerne til din kommende terrasse tager sig ud for det blotte øje.
Se belægning her
LAV EN PROJEKTPLAN
Først og fremmest skal din nye terrasse naturligvis placeres optimalt i forhold til både sol- og vindforhold. Planlæg efter at solen står højere og længere i sommermånederne end i det tidlige forår – og dét er afgørende for alle dine kommende solrige eftermiddage og grillaftener.
Inden du starter dit store haveprojekt, så skal du have styr på belægningssten, underlag, det nødvendige værktøj og fragt af materialer:
- Belægningsfliser eller havetegl
- Stabilgrus
- Sand
- Pladevibrator
- Afrætterbræt
- Fragt af materialer
Forholdene mellem materialer er beskrevet her, men som hovedregel skal man til en terrasse på 50 m2 bruge 7,5 – 10 m3 stabilgrus og 1,5-2 m3 sand.
HUSK DE SMÅ VIGTIGE DETALJER
- Fragt til adressen sparer enorme mængder tid og transport med trailer er begrænset af vægtkrav. Eksempelvis vejer 10 m3 stabilgrus 17 ton – og det bliver til ca. til 22 ture til grusgraven. Udnyt din tid effektivt i stedet, og få dine materialer fragtet tæt på stedet, hvor du skal bruge dem.
- Tag hensyn til nedbøren i dit område og hvor meget dræn, der skal føre vandet væk. På denne måde undgås længerevarende fugtig belægning, som kan føre til ujævnheder.
- Husk altid et fald væk fra huset på minimum 1 cm pr. meter, så du undgår fugtskader. Samtidigt kan du gøre blomsterbedet en tjeneste.
- Husk at fugesand med høj PH-værdi kan misfarve teglbelægninger.
- Husk fuger mellem stenene på 2-5 mm, ellers kan fugesandet ikke trænge ned mellem stenene – og det kan få kanterne til at skalle når belægningen udsættes for høj vægtbeslastning.