Global Warming Potential (GWP) er en måleenhed, der viser, hvordan forskellige materialer og processer påvirker den globale opvarmning. Jo lavere GWP, desto mindre bidrager et materiale til klimaforandringerne. For byggebranchen, der står for en betydelig del af verdens CO₂-udledning, er fokus på GWP et nødvendigt skridt mod mere miljøvenlige løsninger.
Hos Randers Tegl har vi et ansvar. Vi skal og vil gøre vores for at reducere GWP i vores mursten og produktion, så vi kan bidrage til en bedre fremtid – og vi er allerede godt på vej med RECLAY, EcoBlend og Genbrugssten.
Hvordan beregnes GWP?
GWP beregnes ud fra en livscyklusanalyse (LCA), der ser på alle faser af et produkts liv – fra råstofudvinding og produktion til transport, anvendelse og genanvendelse. I processen måler man udledningen af drivhusgasser som CO₂, metan og lattergas og omregner deres effekt til en CO₂-ækvivalent.
For mursten betyder det, at vi analyserer alt fra lerudvinding til den energi, der bruges på vores teglværker, og hvordan murstenene håndteres, når de ikke længere er i brug.
Build for generations
Vores mursten er skabt til at holde i generationer – build for generations. Men produktionen og tilblivelsen af dem kræver energi og råstoffer. Derfor arbejder vi hele tiden på at forfine og forædle vores processer og produkter, så vi kan sænke GWP i både mursten og produktion.
Vi arbejder på at
- Anvende genbrugsmaterialer, som reducerer behovet for nye råstoffer.
- Optimere vores transport og logistik for at mindske udledningen.
- Designe mursten, der kan genbruges eller recirkuleres efter endt levetid.
- Initiativer til at reducere GWP i vores mursten
Med vores Low GWP murstens-serier har vi allerede taget flere konkrete skridt for at sænke GWP i vores produkter
I RECLAY-serien blander vi op til 30% knust tegl i lerblandingen, hvilket reducerer behovet for nye råstoffer og energiforbrug. I RECLAY EcoBlend-serien kombinerer vi 50% genbrugte mursten og 50% af vores mest miljøvenlige nyproducerede mursten, der giver et lavt CO₂-aftryk, lavt GWP og fremmer cirkulær økonomi. I Genbrugssten-serien er hele murstenen 100% genbrug fra tidligere byggerier, hvorfor denne serie også indeholder mursten med de laveste GWP’er.
Cirkulær tankegang
En væsentlig del af vores arbejde med GWP er at tænke cirkulært. I stedet for at betragte mursten som engangsprodukter, ser vi dem som ressourcer, der kan genbruges. Dette mindsker ikke bare GWP, men reducerer også affaldsmængder og belastningen på miljøet.
Når du vælger mursten med lav GWP, bidrager du altså til et byggeri, der tager hensyn til både klima og fremtid. Lav GWP betyder, at murstenene har mindre miljøpåvirkning i hele deres livscyklus, fra produktion til genanvendelse. Samtidig får du den samme holdbarhed, æstetik og kvalitet, som Randers Tegl er kendt for.
Ved at bygge med materialer med lav GWP kan du ikke kun opnå bæredygtighedscertificeringer som DGNB, men også fremtidssikre dit byggeri i en tid, hvor klimakravene strammes – og så dit byggeri kan stå stærkt generation efter generation.
En fremtid med endnu lavere GWP
Vi er ikke færdige endnu. Hos Randers Tegl arbejder vi konstant på at finde nye måder at reducere GWP og skabe mursten, der forener traditionel håndværksmæssig kvalitet med moderne bæredygtighedskrav. Fra forskning i alternative brændstoffer til udvikling af nye produktserier er vores mål klart: At være førende inden for miljøvenlig teglproduktion.