Armaturer, fliser på badeværelserne og køkkenelementer. Der er ting nok at forholde sig til, når man skal købe eller bygge en bolig, men taget er typisk ikke noget, der får specielt meget opmærksomhed.
Det synes vi er lidt ærgerligt, og eftersom vi producerer blandt andet tagsten, kommer det nok ikke som nogen overraskelse. Men vores ærgrelse skyldes ikke mindst, at vi ved, at det valg – eller mangel på samme – er noget, mange boligejere fortryder med tiden.
Tage kan falme
Sagen er nemlig, at der er forskel på tage og de materialer, der bliver brugt. Og vores mangeårige erfaring fortæller os, at hvis du ikke har nogen holdning til dit tag, ender du med stor sandsynlighed med et betontag.
Det kan være, det er det helt rigtige valg for dig, og et betontag vil i udgangspunktet være smukt i en årrække, indtil det begynder at falme. Når det sker, ændrer dit tag karakter, og du har ikke længere det udtryk, som du i sin tid har købt.
Hvis du vælger et tegltag, får du et andet produkt. Det er dyrere i indkøb, men for at få det rigtige resultat, bliver du nødt til at kigge på hele regnestykket.
Et tegltag er det mest holdbare tag, du kan få, og levetiden er markant længere end flere af de andre tage, du kan vælge. Holdbarheden handler blandt andet om, at tagsten bliver brændt ved meget høje temperaturer, og det giver ekstremt stærke sten.
I Randers Tegl brænder vi stenene i kassetter, hvor stenene står op under brændingen, der sker ved op til 1050 graders varme. Processen giver også stenene en høj formstabilitet, og det giver en sten, der er skræddersyet til vores hårde skandinaviske klima, hvor der er forholdsvis store udsving mellem kulde- og varmegraderne.
Forskellen bliver tydelig med tiden
Samtidig er der den forskel på ægte tegl og eksempelvis beton, at farveægtheden er langt mere holdbar i en teglsten. En rød betontagsten er blevet malet rød, mens en rød teglsten er blevet brændt rød. Den forskel kan du ikke se i de første år af tages levetid, men det kan du med garanti efter nogle år.
Materialet bestandighed, farveægthed og formstabilitet gør det til en forholdsvis dyr produktionsproces, og et tegltag kan også være lidt dyrere at lægge end flere andre tagtyper, da et tegltag i modsætning til nogle typer betontag har brug for et undertag. Derudover er tegl et mere levende materiale med små variationer, hvilket gør, at selve omlægningen godt kan tage længere tid, da der skal sorteres lidt og flyttes rundt på stenene.
Det betyder, at du på den korte bane kommer til at betale lidt mere for ægte tegl. Til gengæld har du et smukt tag, der holder i generationer.