Randers Tegl .
Danish Crown – Danmarks bæredygtige hovedkvarter.

Danish Crown – Danmarks bæredygtige hovedkvarter

Danish Crowns nye hovedsæde er en hyldest til traditionelle danske bondebygninger og landsbyfællesskaber. Det imponerende kompleks er indrettet på en 12 hektar stor grund, og det harmoniske design skaber et dynamisk arbejds- og innovationsmiljø.

Byggeriet er blandt de første i Danmark, hvor man vil opnå DGNB´s hjerteordning, som lægger vægt på, at bygningen skal være sund og behagelig at være i for medarbejderne, med et særligt fokus på luftkvalitet, termisk indeklima, akustik, visuelt indeklima og arkitektonisk kvalitet.

 

Se filmen om det nye hovedkvarter

Vi fik et unikt indblik i tilblivelsen af det nye hovedkvarter. Se vores film, hvor vi følger Mikkel Frost - partner i CEBRA Arkitekter - og får hans tanker bag det unikke design.

 

”Bæredygtighed skal afspejle sig i alt, vi foretager os. Sådan er det, når vi går efter, at hele vores værdikæde skal være klimaneutral i 2050. Derfor er det afgørende for os, at det nye byggeri også skal matche de højeste standarder inden for bæredygtighed,”- Preben Sunke, Group COO - Danish Crown

Gennem hele processen har det været vigtigt, at det nye byggeri matchede Danish Crowns bæredygtighedsagenda, og derfor skal byggeriet også kunne opnå DGNB guld-certificering. Det stiller store krav til materialevalget.

I facaden er der anvendt en specialudviklet mursten med lavt co2-aftryk fra serien GREENER. Til produktion af GREENER produkter anvendes der udelukkende biogas samt elektricitet fra vindkraft, hvilket sænker produktet miljøaftryk markant og muliggør den ambitiøse bæredygtigheds-certificering. 

110.000 kg CO2 besparelse med GREENER

Der er sammenlagt brugt 225.000 mursten og besparelsen i CO2-ækvivalenter ser således ud:

Samlet udledning ved GREENER = 225.000 * 0,26  = 58.500 kg CO2-eq

Samlet udledning Generisk = 225.000 * 0,75 = 168.750 kgCO2-eq

Regnestykket viser en besparelse på godt 110.000 kg CO2-eq – når man sammenligner med generiske murstensværdier.

Læs mere om GREENER her >>

 

Om arkitekturen

Bygningens arkitektur trækker på den velkendte struktur af danske bondebygninger med solide murværk, saddeltag og høj ryg. Tre fløje er nænsomt sammensat på en side, hvilket skaber en indbydende hovedindgang og åbner sig mod det vidtstrakte nordlige landskab. Dette arrangement, der minder om en landsbyplads, er en visuel påmindelse om danske landsbyers fællesskabsånd.

Hovedpladsen fungerer som hjertet i bygningen og agerer som samlingspunkt med fælles faciliteter såsom kantine, udstillingskøkken og en medarbejderbutik. Denne centrale kerne er forbundet på tværs af fløjene gennem åbne broer og trapper, der skaber en figur-otte-bevægelse og forbinder arbejdsområder på tværs af de fire etager.

Verdens ’måske’ længste teglbjælker

For at realisere designet fra CEBRA Arkitekter, måtte ingeniørerne sætte en intern rekord. Over indgangspartiet – mellem to af domicilets vænger – spænder enorme teglbjælker.

Det er Carlsberg Bjælkers hidtil største teglbjælker med en længde på 16,2 m og et frit spænd på 15,8 m.

Den yderste af teglbjælkerne har et frit spænd på 16 meter og den inderste på 13 meter.

Bjælkerne har en højde på 25 skifter = 1654mm og en dybde på 4 sten. De spænder frit for både vandret og lodret last og er udført som forspændte teglbjælker - uden kerne af beton eller indstøbt stålprofil.

Bjælkerne er udført som u-bjælker i en dybde på 47cm og med indstøbt gitterarmering mellem de 2 vanger.

Se mere om den historisk store bjælke her >> 

Om DGNB-Hjertet

DGNB Hjerte lanceres som en integreret del af DGNB, der er en tyskudviklet certificeringsstandart for bæredygtigt erhvervsbyggeri, der nu er blevet tilpasset af DGNB Danmark.

DGNB Hjerte er integreret med DGNB-certificeringen og består af kriterier samlet i 5 ”hjertekamre”:

Luftkvalitet – herunder afgasning fra materialer.
Termisk indeklima – herunder temperatur og træk.
Akustik – herunder efterklangstider og lydisolering.
Visuelt indeklima – herunder kvaliteten af dagslys og kunst lys.
Arkitektonisk kvalitet – herunder udsyn og uderum.

 

Vil du vide mere om dette projekt, eller har du brug for rådgivning inden for bæredygtighed aller konstruktioner i tegl? Så hører vi meget gerne fra dig. Skriv til info@randerstegl.dk  //  Eller ræk ud til en af vores konsulenter her >>