Randers Tegl .
Vælg den rigtige tagsten.

Vælg den rigtige tagsten

Når du vælger tegl til dit tag, skal du træffe nogle valg og fravalg - en teglsten er nemlig ikke bare en teglsten. Af de mange forskellige tagmaterialer, du kan vælge imellem, er tegl det ældste og mest klassiske. Men tegl er ikke bare tegl, og hvis du skal skifte dit tag eller anlægge et nyt og overvejer et tegltag, skal du først og fremmest beslutte dig for, om du vil have vinge- eller falstegl.

Når du vælger tegl til dit tag, skal du træffe nogle valg og fravalg - en teglsten er nemlig ikke bare en teglsten.

Af de mange forskellige tagmaterialer, du kan vælge imellem, er tegl det ældste og mest klassiske. Men tegl er ikke bare tegl, og hvis du skal skifte dit tag eller anlægge et nyt og overvejer et tegltag, skal du først og fremmest beslutte dig for, om du vil have vinge- eller falstegl.

 

Vingetegl

Vingetegl er det traditionelle danske tegltag, og de første danske vingetagsten blev fremstillet i midten af 1500-tallet. Danske vingetegl er oprindeligt inspireret af hollandske tegl og kaldes også nu og da for hollandsk vingetagsten.

Vingetagsten er en tegltagsten med et S-formet tværsnit, og det er typisk den tagsten, du finder på kirker og gamle murermestervillaer. Vingetagsten har en dyb bue og – som navnet antyder – en vinge, som går ind over ”nabotagstenen”.

Falstagsten

Den anden klassiske tagsten er falstagstenen, som er blevet fremstillet i Danmark siden begyndelsen af 1900-tallet og i dag er den mest anvendte type tagsten. Falstagstenen har en mindre bue end vingetagstenen og har en glat overflade og false – altså profiler/fordybninger – som sikrer, at tagstenene slutter tæt sammen.

Se mere i vores store guide til nyt tag

 

Det handler om stil

Både vinge- og falstegl er klassiske og solide produkter, men trods en masse ligheder afviger de alligevel fra hinanden. Vingetegl har i visse kredse status som en lidt mere eksklusiv sten, hvilket givetvis handler om historien og det aftryk, stenene har sat på vores kultur og vores landskab i og med, at de ligger på nogle af vores helt gamle bygninger. Vingetegl har to støttepunkter på bagsiden, som sikrer, at de ligger stabilt selv i stormvejr.

Falstagsten har en plan anlægsflade, der får dem til at ligge stabilt, og falsene gør, at disse sten giver et lidt tættere tag end et tag af vingetegl.

Hverken vinge- eller falstegltage er helt tætte, og begge typer sten kræver i udgangspunktet et undertag. Så det valg, du skal træffe, er i det store og hele et æstetisk valg:

Vil du have den klassiske og rustikke vingesten, eller foretrækker du den lidt mere moderne falssten?

Få en tagstensprøve sendt hjem til dig - kvit og frit